Suprainsamantarea gazonului reprezinta tehnica de a cultiva seminte de gazon peste gazonul existent. Suprainsamantarea se poate face fie pe toata suprafata, fie doar pe anumite portiuni cu probleme.

Cand se face?

Primavara, incepand cu jumatatea lunii martie sau sfârșitul verii, luna septembrie și inceputul lui octombrie reprezintă perioada ideală pentru a realiza regenerarea gazonului prin suprainsamantare.
La peluzele intretinute corect, acest procedeu se poate face o data la 2 ani, insa la peluzele care nu au fost corect irrigate, fertilizate sau tunse, au suferit dupa vara sau iarna, recomandam sa se faca anual.

De ce se face?

Cel mai simplu raspuns, este pentru a-l face mai frumos, asa cum ni-l dorim toti. Un gazon nu este intotdeauna capabil să se autoregenereze și sa acopere locurile goale, prin urmare trebuie să fie reînsămânțat. O dată la 1-2 ani, trebuie făcută o reînsămânțare ușoară pe tot gazonul, nu doar pentru a-l face compact și a-l uniformiza, ci și pentru a-l întineri.

Cum se face?

Vom detalia mai jos pasii necesari, cu precizarea ca la o suprafata de 80-100mp, o singura persoana nu va trebui sa aloce mai mult de 4 ore.

1. Tunderea scurta a gazonului

Ca sa nu scalpam dintr-o singura tundere, putem tunde o data la 3-4 zile coborand treptat inaltimea, pana ajunge gazonul la 2-3cm (adica foarte scurt). Chiar daca acesta va capata o tenta maroniu-galbuie, nu va speriati, acelea sunt tulpinitele firelor de iarba, in scurt timp va fi din nou verde.

2. Scarificarea gazonului

Aceasta este cea mai importanta etapa pentru ca in felul acesta vom curata solul de iarba uscata, care se acumlueaza in straturi din ce in ce mai mari si nu lasa solul si planta sa “respire”. Faceti scarificarea pe minim 2 directii, orizontala, verticala, si eventual la 45 grade. Recomandam scarificarea cu un scarificator electric (link aici), folosind tamburul cu lame. Se poate folosi si cel cu sarme insa nu e la fel de agresiv. Daca nu aveti scarificator electric (e o achizitie pe termen lung, se recomanda 2 scarificari usoare pe an, pe langa suprainsamantare), puteti  folosi  o grebla pentru scarificare, insa efectele nu vor fi aceleasi.
La final vom colecta materialul rezultat cu o grebla cu dinti fini. Recomandam inca o trecere cu masina de tuns iarba pe treapta minima, astfel vom “aspira” mare parte din uscatura.


3. Distribuirea semințelor

Pentru ca s-a facut o scarificare agresiva, puteti sa folositi orice marca sau mix de seminte, nu neaparat cele folosite anterior, pentru ca gazonul nou va fi cel dominant.

In catalogul nostru – click aici – veti regasi mai multe tipuri de seminte gazon. Prezentam pe scurt caracteristicile catorva din ele:
Olimpia - Sortiment profesional, din soiuri de provenienta SUA, dezvolta un foliaj VERDE INCHIS (cea mai inchisa nuanta de gazon existenta), pentru curti umbrite sau insorite, rezistent la trafic si tundere mai scurta. Aspect sport, frunza subtire. Disponibile la ambalaj de 1kg si 5kg.
Giada - Sortiment profesional de seminte de gazon pentru umbra. Aspect sport, frunza subtire.Disponibile la ambalaj de 1kg si 5kg.
Maciste – Sortiment profesional, din soiuri de provenienta SUA, dezvolta un foliaj VERDE INCHIS, adecvate pentru curti insorite, cu rezistenta la seceta si un necesar de apa mai redus. Dezvolta o frunza ceva mai groasa decat Olimpia. Disponibile la ambalaj de 1kg si 5kg.
Gama de seminte de gazon ROYAL - cu variantele Sport, Blue si Park, sunt mixuri de seminte super-premium de provenienta SUA, sunt recomandate in orice context in care se doreste un gazon perfect, fie ca vorbim de utilizare Sport, Rezidential, sau pentru Parcuri/spatii publice.
Profesional Premimum - Un gazon reprezentativ de mare valoare estetică. Cea mai bună variantă pentru peluze predominant însorite, cu trafic sau unde se dorește un aspect deosebit 12 luni pe an. Acest produs suporta tunderea scurta, chiar si la 2-3cm. Disponibile la ambalaj de 1kg si 5kg.
Tytan - un mix de seminte la un pret excelent, perfect pentru cei care vor un gazon frumos care sa vina cu minim de efort de intretinere. Disponibile la ambalaj de 1kg si 5kg.
Seminte Gazon Universal 15kg - raport excelent calitate pret datorita ambalajului la sac de 15kg. Acopera 500-600mp.
Seminte de gazon cu trifoi - ambalaj de 10kg, ce contine seminte de nano-trifoi, mix ideal pentru zone unde ne dorim ingrijire redusa si un necesar mai mic de ingrasamant si apa.

Dacă doriți ajutor în alegerea semințelor corecte pentru a vă regenera gazonul, puteți solicita consiliere gratuită de la tehnicienii nostri.
Doza recomandata de seminte in cazul suprainsamantarii este de 1kg/60mp. Ideal ar fi sa folositi un distribuitor de seminte/ingrasaminte, pentru o distribuire uniforma.


4. Distribuirea ingrasamantului Starter

Este neaparat in cazul suprainsamantarii sa folositi ingrasamant de tip starter, motivele le-am precizat si in alte articole, acesta ofera hrana si ajuta la fixarea rapida si uniforma. Un ingrasamant ideal care ajuta in egala masura si semintele si gazonul existent, este Seed Start. Acesta ajuta deopotriva atat semintele in prima faza a dezvoltarii lor, cat si revenirea rapida a gazonului existent.


5. Adaugarea pamantului si nivelarea (top-dressing)

Peste seminte si ingrasamant, se va adauga un strat de pamant de 5-10milimetri, acesta va fi patul si invelisul care va ajuta noile noastre semințe. Se poate folosi fie pamant de gradina la sac, fie substrat pentru gazon, fie pamant negru, fie nisip. De asemenea se poate combina nisip cu pamant, raportul depinzand de tipul de sol existent. Intrucat nisipul ajuta la drenaj, daca stim ca exista probleme cu compactarea solului si cu drenarea apei, recomandam utilizarea exclusiv a nisipului, acesta ofera o mai buna compozitie solurilor argiloase/lutoase.
Nivelarea se poate face fie cu un nivelator special pentru gazon (se gaseste pe olx), fie cu “dosul” unei greble.


6. Irigarea

Se pastreaza solul umed in primele 10-15 zile, prin udari zilnice insa mai mici cantitativ (doar pe timpul zilei, nu noaptea), urmand ca dupa aceasta perioada sa reveniti la regimul de udare “RAR SI ABUNDENT”.

7. Tunderea

Cand iarba veche va ajunge la 8-10cm (aprox 2 saptamani), se va tunde gazonul la treapta cea mai inalta, pentru a nu umbri firele tinere. Urmatoarele 2-3 tunderi se vor face o data la 7-10 zile, obligatoriu la treapta cea mai inalta. Treptat se putem sa coboram nivelul pana la inaltimea dorita.

8. Fertilizarea de intretinere

Dupa a 3-a tundere, gazonul are nevoie din nou de ingrasamant solid, iar cel mai adecvat este Action (sau Vigor in perioada iunie-august), PolyGreen sau SprintN. Ideal ar fi ca fertilizarea cu ingrasamant solid, sa fie urmata a 2-a zi de un tratament foliar, Always + GreenUp sau Always + Help.

SPOR LA TREABA!

Pentru alte sfaturi, probleme frecvente, sau daca aveti intrebari cu privire la gazonul dvs. va asteptam in grupul de Facebook Totul Pentru Gazon:

Ingrasamant pentru Semanare Gazon SEED START 4kg -20%
Starter
-10% in Aplicatie
79.90 lei 99.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Seminte Gazon soare sau umbra Olimpia 5Kg -17%
-10% in Aplicatie
249.90 lei 299.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Ingrasamant Gazon ALL SEASON Poly Green 5 kg -17%
NOU
-10% in Aplicatie
99.90 lei 119.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Scarificator si aerator pentru gazon, Dedra, electric 1500W, latime 32cm, cos 30L -20%
Top Vanzari
519.90 lei 649.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare