E foarte posibil ca după iarnă, gazonul să fi avut de suferit, drept urmare a căpătat o culoare usor galbuie și e mai mult sau mai puțin turtit, mai ales daca a fost trafic pe el in timpul iernii. Zonele umbrite e posibil să fie afectate de boli de iarnă, insa de regulă rădăcina nu a avut de suferit, deci o dată ce temperaturile cresc, rădăcina va da frunze din nou si gazonul isi va reveni. Va recomandam totusi sa parcurgeti articolul despre boli pentru a depista daca e nevoie sa aplicati sau nu tratament impotriva mucegaiului de zapada - link articol Boli in gazon.

Asa cum am specificat si in alte articole, recomandam sa fertilizati gazonul de cel puțin 4 ori pe an:  primăvara devreme, primăvara târziu, toamna devreme și toamna târziu. Primavara sunt de facut doua fertilizari, una la inceput (predominant azot) si una la sfarsit, aproape de vara (predominant potasiu). Vom vorbi in continuarea articolului despre primele operatiuni din primavara si despre prima fertilizare cu ingrasamant solid pentru gazon.

Prima tundere. Prima scarificare.

Puteti tunde gazonul incepand din luna februarie, ori de cate ori este nevoie, daca solul (si implicit gazonul) nu este inghetat, si daca iarba e uscata. Este foarte important sa incepeti anul cu ascutirea cutitului masinii de tuns.
Retineti regula de a nu tunde mai mult de 30% din lungimea firului de iarba, respectiv daca iarba are 9cm, NU tundeti mai jos de 6cm.
Scarificarea nu este neaparat obligatorie in aceasta perioada, dar este una dintre operațiunile de întreținere care contribuie la dezvoltarea armonioasă a gazonului, cu numeroase efecte benefice. Puteti scarifica gazonul in luna martie, o scarificare usoara folosind arborele cu sarme - setat pe o treapta inalta. Neaparat asteptati ca solul sa fie uscat, altfel se va smulge o cantitate mare de iarba sanatoasa/verde. Dupa scarificare aplicati intotdeauna ingrasamant solid. Daca sariti peste scarificare in luna martie, treceti direct la fertilizare, urmand sa faceti scarificarea in aprilie sau mai.


Cand se fertilizeaza? Cand putem aplica ingrasamant lichid la gazon?

Pe scurt: o data ce temperaturile sunt constante peste 10 grade Celsius pe timpul zilei. Dacă insa primavara nu si-a intrat complet in drepturi, temperaturile sunt inca reduse dar gazonul este deja galben, pentru a nu risca sa se îngălbenească si mai mult, este mai bine să ajutam gazonul si sa il prefertilizam. Acest scenariu il aplicam de obicei in luna februarie si inceput de martie in zonele mai calde ale tarii (tepmperaturi intre 5-12 grade ziua) si folosim ingrasaminte lichide pentru gazon pe bază de azot ureic și fier. Combinatia pe care o recomandam in aceasta perioada este Always + GreenUp, in doza de 100ml Always + 200ml GreenUp in 10L de apa/100mp.
Putem face doua aplicari la diferenta de 2-3 saptamani, astfel creăm o fereastră de timp in care frunzele incep sa isi revina, asteptand totusi ca primavara sa vina cu adevărat fără a crea dezechilibre nutriționale. In plus, recomandam aceasta procedura deoarece dupa aplicarea de ingrasamant foliar nu este nevoie sa irigam, spre deosebire de ingrasamantul solid.


Prima aplicare de ingrasamant solid pentru gazon

Cum spuneam, cand temperaturile sunt constant peste 10 grade C ziua, trebuie sa aplicam ingrasamant solid, e temperatura la care azotul se eliberează și solul e suficient de cald iar rădăcina devine activă. Asa cum spuneam mai sus, înainte de aplicarea de ingrasamant solid de primavara, aveti libertatea de a face sau nu o scarificare usoara folosind arborele cu sarme.

Ce ingrasamant solid pentru gazon se recomanda?


Vom aplica un îngrășământ cu un conținut ridicat de azot, care stă de fapt la baza sintezei proteinelor, elementele de bază ale celulelor plantei. Azotul este indispensabil pentru emisia de noi frunze si deci pentru cresterea vegetativa.
Pentru fertilizarea de primavara recomandam urmatoarele variante, in functie de cum se prezinta gazonul dumneavoastra dar si de suprafata pe care o aveti:
Ingrasamant gazon de primavara Action – potrivit pentru majoritatea peluzelor, fie ca sunt in stare buna sau afectate de stresul din timpul iernii. Ambalaj de 4kg, sufficient pentru 100-130mp.
Ingrasamant gazon Sprint N pentru primavara/toamna – un ingrasamant foarte concentrat, potrivit mai ales daca ultima fertilizare a fost facuta in prima parte a toamnei. Disponibil la ambalaj de 2kg (pentru 60mp) sau 10kg (pentru 300mp).
Ingrasamant gazon All Season Poly Green – un ingrasamant deosebit de bun cu calitati exceptionale in fiecare sezon. Continutul echilibrat si tehnologia de eliberare POLYON il face sa aibe randament indiferent de tempratura, lucru testat de noi anul trecut in fiecaer anotimp. Poate fi folosit de mai multe ori pe an in aceiasi peluza, avand un cost foarte bun per metru patrat. Ambalaj la 5kg pentru 150mp sau 25kg pentru 800mp.


Cum se aplica ingrasamantul la gazon primavara (granule)?

1. Dacă este posibil, utilizați întotdeauna un dispozitiv tip distribuitor pentru ingrasamant, pentru a distribui îngrășământul cât mai uniform posibil (vezi produs).
De asemenea nu uitati sa impartiti cantitatea necesara in 2 jumatati si sa aplicati prima parte pe orizontala, si cea de-a 2-a parte pe verticala.
2. Faceți o ușoară irigare după distribuirea îngrășământului pentru a activa dizolvarea acestuia.

Și apoi?

Dacă ai urmat sfaturile descrise mai sus, gazonul tău va avea suficienți nutrienți timp de 8/10 săptămâni. La sfarsitul acestei perioade va trebui sa procedati cu o noua fertilizare cu ingrasamant solid.
Pana atunci, pentru a mentine peluza verde si sanatoasa, recomandam utilizarea la 4-5 saptamani a ingrasamintelor foliare, iar cel mai bun radament il veti obtine prin alternarea aplicarii de Always+GreenUp cu Always+Help.

Pentru alte sfaturi, probleme frecvente, sau daca aveti intrebari cu privire la gazonul dvs. va asteptam in grupul de Facebook Totul Pentru Gazon:

Ingrasamant foliar ALWAYS -18%
Top Vanzari
69.90 lei 84.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Ingrasamant foliar GREEN UP -18%
Top Vanzari
69.90 lei 84.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Ingrasamant Gazon ALL SEASON Poly Green 5 kg -17%
All Season
99.90 lei 119.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Ingrasamant Gazon ALL SEASON Poly Green 25 kg -22%
All Season
379.90 lei 489.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Ingrasamant Gazon Primavara/Toamna Action 4kg -20%
Primavara
79.90 lei 99.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Ingrasamant pentru intretinere Sprint N 10kg -27%
Performance
219.90 lei 299.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare