Bolile in gazon pot aparea atunci când se creează o serie de condiții ideale pentru dezvoltarea unei ciuperci patogene specifice. Mai precis, pentru a debuta o boală fungică în gazon, este nevoie să fie îndeplinite 3 condiții simultan: agentul patogen să fie prezent în gazon, umiditate sporită, temperatură favorabilă (unele boli se dezvoltă la temperaturi de sub 10 grade, altele la temperaturi de peste 20 grade).

Un gazon care suferă, slab fertilizat, tuns prea mult sau prea puțin, nescarificat și irigat greșit, are șanse mult mai mari să fie afectat de o boală fungică, mai ales când condițiile climatice sunt favorabile stresorilor.
Dacă temperatura și prezența agentului patogen nu o putem influența, trebuie să avem mare grijă la cum irigăm. Un articol despre irigarea corectă a gazonului gășiți aici: LINK
Odată ce ciuperca s-a manifestat, singură modalitate de a o eradica este să folosim produse de protecție a plantelor - fungicide.

Vom enumera acum principalele tipuri de boli ale gazonului ce sunt întâlnite frecvent în zona noastră:

MUCEGAIUL DE ZĂPADĂ

Se manifestă cu pete circulare care au dimensiuni între 10 și 30 cm în diametru, de culoare deschisă sau albicioasă. Dacă pe margine există un inel roz sau roșu maroniu, înseamnă că ciuperca este încă activă și se poate extinde.
Este o boală care apare exclusiv iarna dar și primăvara devreme atunci când putem avea ninsoare sau îngheț, ploaie abundentă sau ceață, si temperaturi sub 10°C.

Pentru a combate Mucegaiul de zăpadă la gazon este necesar să aplicăm cat mai rapid tratament cu fungicid Switch, la care opțional putem adaugă și fungicid Signum.
Doză este de 10 grame Switch (+15 grame Signum) la 10L de apă pentru 100mp.

PYTHIUM


La gazonul matur se manifestă inițial ca pete circulare de la 3 la 15 cm în diametru. Iarba din interior se închide la culoare și se subțiază și în unele cazuri este acoperită de o substanță albă (miceliu).
Este o boala specifica verii, in unele cazuri raspandirea este deosebit de virulentă, ciuperca creează multe pete care se măresc, se îmbină și distrug părți mari ale gazonului așadar tratarea gazonului după ce ați recunoscut-o este o urgentă!

De asemenea este o boală foarte des întâlnită la gazonul proaspăt semănat în lunile de vară, deoarece este foarte cald și este nevoie să irigam des. Boala debutează subit și se pot vedea firele de iarbă "înmuiate" de la jumătate. Acest fenomen este cunoscut si sub denumirea de "Căderea plăntuțelor". O metoda buna de preventie atunci cand semanati gazon vara este sa aplicati la semanare si fungicid.

Boala Pythium la gazon se combate cu fungicid Previcur Energy - link aici.
Doză este de 10ml la 10L de apă pentru 100mp.

RUGINĂ


Această ciupercă se manifestă prin apariția unor mici pete galbene/portocalii pe frunze.
Boala este cauzată în principal de deficiența de azot, și apare de obicei atunci când scade cantitatea de lumina pe care gazonul o primește pe parcursul zilei, fie pentru că cerul este noros o perioada lungă de timp, fie pentru că se scurtează ziua. Nu afecteaza gazonul decat pe termen scurt, acesta isi va reveni dupa 2-3 tunderi daca remediem carenta de azot.

Pentru a combate rugina în gazon, fertilizarea cu îngrășământ bogat în azot ar trebui să fie suficientă. Recomandăm în primul rând aplicarea foliarilor Always + GreenUp, pentru că cel din urmă conține 16 unități de azot + fier. Daca nu s-a aplicat ingrasamant solid in ultimele 6 saptamani, recomandam aplicarea unui ingrasamant precum Action, SprintN sau PolyGreen.

FIRUL ROȘIATIC

De aproape se vor observă în gazon apariția unor fire roșii care răspândesc infecția în zonele învecinate. Este o boală neletală pentru gazon care apare primăvara când avem temperaturi între 15 și 24 de grade.
Cele mai afectate soiuri sunt festuca arundinaceea dar și poa pratensis și lollium perene.

Pentru a combate firul roșu în gazon fertilizarea cu îngrășământ bogat în azot ar trebui să fie suficientă. Recomandăm în primul rând aplicarea foliarilor Always + GreenUp, pentru că cel din urmă conține 16 unități de azot + fier. Daca nu s-a aplicat ingrasamant solid in ultimele 6 saptamani, recomandam aplicarea unui ingrasamant precum Action, SprintN sau PolyGreen.

DOLLAR SPOT

La început, boala se manifestă prin pete mici cu diametru cuprins între 1 și 8 centimetri în diametru care capătă mai întâi o culoare închisă apoi se usucă și se decolorează complet.
Ciuperca este foarte activă în perioadele calde și umede cu temperaturi între 20 și 30°C. O tehnică bună pentru a evita apariția acestuia este să efectuați irigarea dimineața devreme, să folosiți îngrășăminte cu azot cu eliberare lentă și să evitați irigarea zilnică sau pe timp de noapte.

Pentru a combate Dollar spot este necesar să aplicăm tratament cu fungicid Ortiva Top, în doză de 10ml la 10L de apă pentru 100mp.

PETE MARO / RHIZOCTONIA SOLANI

Aceasta este o boală tipică perioadei de vară în condiții de umiditate ridicată. Ciuperca se manifestă cu pete de aproximativ 15-30 de centimetri, dar care se pot extinde chiar și la peste un metru.
Aceste cercuri sunt de culoare maro și tind să formeze un perimetru din ce în ce mai extins. Această boală poate fi confundată foarte ușor cu stresul hidric produse de lipsa apei, asadar asigurati-va ca problema nu este de la lipsa apei.

Pentru a combate Petele Maro / Rhizoctonia Solani este necesar să aplicăm tratament cu fungicid Ortiva Top, în doză de 10ml la 10L de apă pentru 100mp.

Pentru alte sfaturi, probleme frecvente, sau daca aveti intrebari cu privire la gazonul dvs. va asteptam in grupul de Facebook Totul Pentru Gazon:

Fungicid SWITCH 62,5 WG 10grame, pentru gazon si pomi -20%
19.90 lei 24.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Fungicid SIGNUM - 15 g, BASF -33%
19.90 lei 29.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Fungicid PREVICUR ENERGY 10 ml -32%
12.90 lei 18.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare