Indiferent de tipul buruienilor, trebuie să spunem că cea mai sigură metodă de a scăpa de ele pe termen lung este să avem un gazon perfect sănătos, adică bine fertilizat, irigat corect, tuns la timp dar si scarificat.
Astfel vom avea un gazon foarte des care nu va permite semințelor de buruiană să ajungă pe sol. Așadar dacă te afli în situația în care ai buruieni în gazon, va fi nevoie să schimbi ceva în întreținerea gazonului tău, pentru a trata cauza, însă primul pas este să elimini buruienilor prlin smulgere sau cu ajutorul erbicidelor.

Smulgerea manuala a buruienilor

Smulgerea buruienilor este foarte utilă atunci când infestarea cu buruieni este în faza incipientă, majoritatea buruienilor se pot smulge direct cu rădăcina mai ales dacă folosim unelte specifice.
Dacă infestarea cu buruieni este mare și nu va puteți permite să smulgeti manual, aveți alternativă de a folosi erbicid. Există 2 tipuri de erbicide, în funcție de tipul buruienilor.

Eliminarea buruienilor cu erbicid pentru gazon

Erbicidare buruieni monocotiledonate - cu frunză îngustă


Buruienile cu frunză îngustă (pir, mohor, știr, costrei, s.a.) pot fi combătute cu erbicidul Foxtrot - îl gășiți aici. Se poate aplică doar pe gazonul matur, care a fost tuns de cel puțîn 2 ori. Dozajul este de 10-15ml la 5L de apă pentru 100mp de gazon. Singură buruiană cu frunză îngustă care NU poate fi combătută de Foxtrot este poa Annua. Remediul pentru această se găsește mai jos.

Erbicidare buruieni dicotiledonate - cu frunză lată

Erbicidarea buruienilor cu frunză lată (trifoi, păpădie, pălămida, volbură, s.a.) se face cu erbicidul Dicopur Top - îl gășiți aici. Se poate aplică doar pe gazonul matur, care a fost tuns de cel puțîn 2 ori. Dozajul este de 10-15ml la 5L de apă pentru 100mp de gazon.

Regulile aplicării erbicidelor sunt universale, indiferent de erbicidul folosit:
Nu se recomandă depășirea dozei, dacă este nevoie de o nouă aplicare, trebuie să treacă minim 2 săptămâni între aplicări.
Nu se combină cu alte erbicide. Se poate aplică împreună cu îngrășământ foliar.
Nu se aplică pe gazonul care suferă pentru că îi poate dauna. Nu se iriga în ziua aplicării.
Nu se recomandă aplicarea la temperaturi sub 10 grade Celsius sau peste 28 grade Celsius.
Nu se tunde gazonul 2 zile după aplicare.

Erbicidare la semanarea gazonului

În plus, pe lângă cele 2 erbicide, există și un al 3-lea tip, RUMEZO - il gasiti aici - un erbicid universal care poate fi folosit chiar și la semănarea gazonului, însă doar pentru anumite specii de iarbă.
Rumezo este un erbicid sistemic cu spectru larg de combatere, foarte eficace în combaterea buruienilor dicotiledonate cât și cele monocotiledonate, inclusiv poa annua. Acest erbicid însă afectează specia de gazon Festuca RUBRA, așadar orice mix de gazon care conține și acest mix NU este adecvat pentru erbicidare cu Rumezo. Se poate folosi doar pe mixurile bazate pe festuca arundinaceea (Maciste, Royal Blue, etc).
Doză combatere buruieni în gazon: 5ml/100mp - 5L apă
Doza APLICARE LA SEMANARE: 7 ml cu 4-5 L apă/ 100 mp - erbicidul se aplica la final, dupa distribuirea ingrasamantului si a semintelor de gazon, dupa care se iriga abundent.
Acest erbicid poate avea EFECTE SECUNDARE
: Gazonul se poate albi pe alocuri. Efectul va trece după 2-3 tunsori. Din acest motiv nu recomandăm utilizarea lui decât în cazuri excepționale, când infestarea cu buruieni este foarte extinsă sau împotriva poa annua.

Pentru a preveni reapariția buruienilor, va încurajăm să parcurgeți ghidul de întreținere: Verde 12 luni pe an - link aici.

Pentru alte sfaturi, probleme frecvente, sau daca aveti intrebari cu privire la gazonul dvs. va asteptam in grupul de Facebook Totul Pentru Gazon: