DA, se poate ca gazonul tau sa fie verde 12 luni pe an. La fel ca si al nostru. Daca respecti cateva reguli simple ale ingrijirii gazonului, acesta nu va avea de suferit nici in lunile toride de vara, nici in lunile geroase de iarna.

Iata cei 4 pasi simpli pe care trebuie sa ii faci:

1. Fertilizare regulata

2. Irigare eficienta

3. Tundere corecta

4. Scarificare sezoniera

Vom detalia pe scurt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le cunosti despre fiecare procedeu.

1. Aplicarea de ingrasaminte pentru gazon:

a) Fertilizari cu ingrasamant solid:

Pentru ca gazonul rezultat in urma tunderii nu ramane pe sol pentru a se continua ciclul natural al plantelor, este nevoie sa intervenim cu ingrasamant solid, respectiv 4 aplicari pe an. Va readucem aminte sa folositi doar ingrasamant profesional pentru gazon, cu eliberare lenta. In felul acesta eliminati riscul de a arde gazonul dar si actiunea ingrasamantului va fi liniara timp de 2-3 luni:
-Primavara: Action, Sprint N, SuperTurf, Dark Green, Slow Green
-La inceputul verii: Vigor+, Summer K
-La inceputul toamnei: Action, Dark Green, Slow Green, SuperTurf
-La sfarsit de toamna: Vigor Plus
De asemenea exista si variante All SeasonPoly Green 25kg este un ingrasamant cu randament foarte bun in toate cele 4 anotimpuri.


Recomandam sa faceti o ușoară irigare după distribuirea îngrășământului solid pentru a activa dizolvarea acestuia. Dacă este posibil, utilizați întotdeauna un dispozitiv tip distribuitor pentru ingrasamant, pentru a distribui îngrășământul cât mai uniform posibil (vezi produs).
De asemenea nu uitati sa impartiti cantitatea necesara in 2 jumatati si sa aplicati prima parte pe orizontala, si cea de-a 2-a parte pe verticala.

b) Fertilizarea foliara

Sunt îngrășăminte lichide, ușor de utilizat, care se distribuie pe frunzele ierbii dimineața sau seara cu o simplă Pompa Eletrica 12L sau Pompa Electrica 16L. Efectul lor este rapid și ofera nutriție până la 4-5 săptămâni. Gazonul va reactiona foarte bine la 7-8 aplicari de ingrasamant foliar pe an, in intervalul martie – noiembrie.

Recomandarea noastra:

Folositi ingrasamaintele foliare de primavara devreme pana toamna tarziu, alternand utilizarea lor cat mai mult posibil, cum ar fi:
1. Always + GreenUp (100ml Always + 200ml GreenUp in 10 L de apa, pentru 100mp)
2. Always + Help (100ml Always + 200ml Help in 10 L de apa, pentru 100mp)
3. Always + Vigor Liquid (100ml Always + 200ml Vigor Liquid + 200ml in 10 L de apa, pentru 100mp)
4. Vigor Liquid + Help (200ml Vigor Liquid + 200ml Help in 10 L de apa, pentru 100mp)
5. Always + Vigor Liquid (100ml always + 200ml Vigor Liquid in 10L de apa, pentru 100mp)

2. Irigarea corecta a gazonului

Un factor extrem de important in evolutia gazonului este felul in care irigam, cand irigam si cat irigam. De regulă sunt suficiente una sau doua irigari pe săptămână… Daca dupa citirea acestui rand ai fost uimit si te numeri printre cei care irigă zilnic gazonul, să știi că nu e corect, chiar dacă momentan gazonul tău poate se prezintă decent, calitatea gazonului va scădea în urma irigării gresite.

Majoritatea problemelor la gazon apar in urma irigarii gresite, respectiv irigarea seara (gazonul ramane pe toata perioada noptii cu frunzele umede, lucru total inutil si daunator – apa trebuie sa ajunga la radacina adica in sol, nu pe frunza) sau irigarea zilnica (la irigarile zilnice si in cantitati mici, apa ajunge doar in primii 2-3 cm din sol, in felul acesta radacina nu poate sa coboare mai jos intrucat solul nu are apa, rezultand astfel o planta sensibila la seceta si boli).
Irigarea abundenta realizata dimineata de 1-2 ori pe saptamana, va ajuta gazonul sa isi extinda radacina adanc in sol, in felul acesta devenind mult mai rezistenta la seceta, evaporare, boli. Din punct de vedere tehnic, necesarul mediu de apa al gazonului este de 30L apa/mp/saptamana.

3. Tunderea gazonului

O alta problema des intalnita este tunderea gresita. Datorita lipsei timpului sau din dorinta de a tunde mai rar, multi dintre noi am “scalpat” cel putin o data gazonul, adica am tuns din el mult mai mult decat era nevoie.
Ideal este sa tundem gazonul o data la 3-4 zile in perioadele de crestere abundenta (primavera si toamna) si ceva mai rar pe parcursul verii.
Lungimea maxima care trebuie tunsa nu trebuie sa depaseasca 30% din lungimea firului de iarba.
Exemplu: daca gazonul are inainte de tundere 8 cm, nu trebuie tuns mai jos de 5-6 cm.
Recomandam: Masina de tuns Eletrica Dedra 1200W cu un raport calitate/pret exceptional pentru suprafete mici si medii sau alte variante pe ACUMULATOR sau BENZINA care pot face satisface nevoile oricarei curti indiferent de complexitate.

4. Scarificare si alte procedee

Gazonul va respira mult mai bine dupa operatiunea de scarificare. Ideal ar fi realizarea a minim 2 scarificari pe an, in aprilie, si in septembrie.
De asemenea, in anumite situatii datorate traficului excesiv sau a animalelor de companie, fie a ingrijirii deficitare, se recomanda reinsamantare, nivelare cu pamant (top dressing) sau aerare (procedeul de scoatere a unor dopuri de pamant cu dispozitive speciale).
RecomandamScarificatorul Electric Dedra 1500W sau Scarificatorul pe Acumulator Dedra 2x18V
Acum nu iti ramane decat sa aplici ce ai citit in cele 3 minute, astfel incat sa te bucuri 365 de zile de un gazon VERDESpor la treaba!

Pentru alte sfaturi, probleme frecvente, sau daca aveti intrebari cu privire la gazonul dvs. va asteptam in grupul de Facebook Totul Pentru Gazon:

Ingrasamant Gazon ALL SEASON Poly Green 25 kg -22%
All Season
379.90 lei 489.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Distribuitor pe baterie, John Gardener, 4xAA, pentru seminte si ingrasaminte -18%
139.90 lei 169.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Ingrasamant Gazon Dark Green ANTI MUSCHI -18%
Anti muschi
89.90 lei 109.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Ingrasamant foliar ACTIVE GREEN cu Pigment Verde -21%
Pigment Verde
134.90 lei 169.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare