Un factor extrem de important în evoluția gazonului este felul în care irigam, când irigam și cât irigam. De regulă sunt suficiente una sau doua irigări pe săptămână, inclusiv vara… Daca după citirea acestei propoziții ai fost uimit/ă și te numeri printre cei care irigă zilnic gazonul, să știi că nu e corect, chiar dacă momentan gazonul tău poate se prezintă decent, ești în drum spre dezastru. Vom explica de ce, în rândurile ce urmează.

Foarte multe peluze nu sunt irigate corect. Cele mai frecvente GREȘELI în irigarea gazonului sunt: - irigarea făcută seara (favorizează apariția mucegaiului) - irigarea zilnică - irigarea făcută din mană cu furtunul - setarea unor timpi de udare după bunul plac, fară a ști cantitatea de apa administrata.

Prea puțină apă sau prea multă?

Când gazonul primește puțină apă, va încerca mai întâi să o caute prin extinderea rădăcinilor, apoi limitează transpirația si fotosinteza, închizând porii (stomatele) și, în consecință, produce mai puțină energie. Dacă apa continuă să lipsească, structura plantei își vă închide culoarea. Dacă situația persistă, iarba se va usca. Dacă vreodată te vei afla în punctul acesta, în care iarba se închide pe alocuri la culoare, trebuie să intervii manual cu apă, o irigare abundenta, iar aceasta își vă reveni. Udarea excesivă a gazonului însă, dăunează mai mult decât udarea insuficientă și este și mai greu de remediat. Hai să vedem așadar cum este cel mai bine să irigam gazonul.

Când irigăm?

În 3 cuvinte, aplicăm metoda RAR ȘI ABUNDENT! Gazonul se irigă doar când solul este uscat la suprafață, nu mai devreme de 2-3 zile de la ultima irigare. Irigarea zilnică are de asemenea dezavantajul că spală nutrienții (asadar va fi nevoie de mai mult ingrăsămant) dar si că afecteaza microbiologia solului, gazonul nefiind o plantă tropicala care să aibe nevoie de apă in permanență :) Daca vorbim de perioada zilei, vom face tot posibilul să NU irigăm seara/noaptea. Daca se întâmplă că și excepție nu este neapărat o problemă, dar nu trebuie să devină o regulă. Este deosebit de daunator că frunzele gazonului să fie umede pe tot parcursul nopții, mai ales daca aveați și obiceiul să irigați zilnic. Umiditatea excesiva noapte de noapte nu duce decât la apariția bolilor mai devreme sau mai tărziu, cât și la aspectul gălbui, ușor "murat" al firelor de iarba, în special la bază. Așadar ideal este să irigam dimineața devreme daca avem un sistem de irigat ce se poate programa, sau oricând pe parcursul zilei, cu 1-2 ore înainte de venirea serii. Irigarea se face poate face și la mijlocul zilei, vara la 30 de grade, nu este absolut nicio problema pentru gazon.


Cată apă?

Este important să irigam cu o cantitate de apa care să ajungă în până la 15-20cm în adâncime în sol, astfel umiditatea vă fi păstrată minim 3 zile chiar și la 30 de grade C. În funcție de anotimp și temperatura medie, cantitatea aproximativa de apa de care are nevoie gazonul este de 15-20 Litri de apa/mp pe săptămână în perioada aprilie-mai și septembrie-octombrie și de 25-30Litri de apa/mp pe săptămână în perioada iunie-august. Așadar recomandam să irigați începând din aprilie (daca nu sunt precipitații), când solul începe să se usuce, o singura irigare pe săptămână. Pe parcursul verii, dacă nu aveți un sol care să asimileze bine apa, puteți împărți cantitatea de apa în 2 irigări pe săptămână de cate 15-20L apa/mp.

Cât timp irigam?

Din experiență, toată lumea își calcuează irigarea în minute. Din păcate de cele mai multe ori cantitatea de apă este insuficientă per irigare și de aici apar problemele. Vă trebui așadar să măsuram cantitatea de apa pe care o primește gazonul într-un anume interval de timp. Acest lucru se poate face foarte ușor cu un pluviometru, vom iriga așa cum o facem de obicei, iar după 10 minute sau un anume timp, citim cantitatea de apa pe care a primit-o gazonul în aceasta unitate de timp. Astfel vom calcula CÂT TIMP trebuie să irigam pentru că gazonul să primeaca volumul de apa pe care l-am menționat mai sus. Spre exemplu daca după 20 minute citim pe pluviometru că a ajuns pe sol o cantitate de 10L de apă/mp, atunci pentru a iriga cu 20 de litri, vă fi nevoie să irigăm gazonul 40 de minute. Vă încurajăm să faceți acest test și să nu folosiți doar 1 pluviometru, ci să folosiți 3-4 pluviometre și să faceți testul pe fiecare zonă în parte pentru că e foarte posibil ca sistemul de irigat sau aspersorul pe care îl folosiți să nu irige chiar uniform.  Un aspect important este să ținem întotdeauna cont că zonele umbrite au un necesar de apa mai mic decât zonele însorite, așadar vom încerca să irigăm diferențiat.


Cu ce irigăm?

Soluția ideala este să folosim un sistem de irigare automat, astfel ne vă fi ușor să îl programam să ude în zorii zilei. O alta soluție în lipsa unui sistem de irigare este să folosim un aspersor oscilant. Acesta are avantajul că distribuie apa uniform, depinde însă de noi să îl pornim și să îl mutam astfel încât să acopere țoață suprafață. Niciodată, dar niciodată nu recomandam irigarea cu furtunul din mana, este foarte imprecisa  și se poate aplica doar suprafețelor de câțiva metri pătrați.

Concluzii

Așadar irigarea trebuie să fie făcută rar și abundent iar apa să fie uniform distribuită. În felul acesta rădăcină gazonului vă caută si va găsi apa în profunzime și astfel vom avea o radacină bine dezvoltata. În caz contrar, rădăcină rămâne la suprafață, iar în timpul verii primii 4-5cm de sol se usucă pe parcusul unei zile caniculare, așadar rădăcină vă rămâne constant fară apa. Niciodată nu trebuie să irigam seara, alegeți o perioada a zilei care vă avantajează în funcție de tipul sistemului și de programul dvs. Fiecare gradina este unica în felul ei, așadar și cantitatea de apa necesara diferă de la caz la caz. Vă recomandam să luați drept reper cifrele pe care le-am înaintat în acest articol dar să le adaptați în funcție de situația dvs., următoarele aspecte influențează necesarul de apa: specia de gazon, înălțimea la care tundeți, zona geografica, poziționarea fata de soare, tipul solului, etc.

Pentru alte sfaturi, probleme frecvente, sau daca aveti intrebari cu privire la gazonul dvs. va asteptam in grupul de Facebook Totul Pentru Gazon:

Aspersor oscilant, 17 duze din alama, acoperire pana 380mp -31%
89.90 lei 129.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Dispenser ingrasamant foliar -18%
32.90 lei 39.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare