Tunderea gazonului este operațiunea pe care o repetam cel mai des, așadar e deosebit de important să tundem corect gazonul. Acest lucru vă produce îndesirea gazonului, vă suprima buruienile și vă conferi un aspect îngrijit curții. Cele mai frecvente greșeli cu care ne-am întâlnit în practica sunt: tunderea prea agresiva a gazonului, tunderea la intervale mari de timp și tunderea cu cuțitul mașinii neascutit.

Așadar primele cele mai importante sfaturi când vine vorba de tundere sunt:
1. Mențineți înălțimea de tundere constantă pe tot parcursul anului.
2. Tundeți gazonul regulat, cel puțin săptămânal (în sezon). În perioadele de creștere abundenta (mai-iunie) e recomandat să tundeți de 2 ori pe săptămână.
3. Ascuțiți cuțitul mașinii de tuns iarba la fiecare început de sezon, și apoi ar fi ideal să ascuțiți la fiecare 2000-3000 de metri pătrați tunși.

De asemenea, pe lângă cele 3 recomandări de mai sus, trebuie să țineți cont să nu tundeți iarba atunci când este udă, asadar tunderea se recomanda incepand de dimineata, dupa ce roua se ridica de pe iarba, pana la venirea serii.

Legat de înălțimea de tundere, recomandarea noastră este să NU tundeți gazonul mai scurt de 5.5-6 cm iar la tundere să acordați atenție astfel încât să nu tundeți mai mult de 30 % din lungimea firului de iarba. Daca doriți să aprofundam puțin, gazonul are o înălțime de eficienta maxima în funcție de specia de iarba dominanta, de ex:

*6-7cm pentru gazonul pe bază de festuca arundinaceea precum semințele Maciste, Royal Park, Royal Blue, Tytan, etc.

*4-6 cm pentru gazonul pe bază de lollium perene, precum semințele Olimpia, Pro Premium, Giada, Royal Sport, etc.

Când se tunde pentru prima data gazonul recent semănat?

Când gazonul ajunge la 8-10 cm, vom face prima tundere. Daca zonele însorite au luat-o înaintea celor mai umbrite tundeți doar acolo, în orice caz nu lașați iarba mai înalta de 10-12 cm. Nu vă faceți griji daca sunt plante încă tinere, ele își revin după calcare.


Când se face prima taiere a gazonului primăvara?

Pe măsură ce temperaturile încep să crească la sfârșitul iernii / începutul primăverii gazonul își reia creșterea vegetativă și vă trebui să efectuăm prima tundere regulata. În realitate, iarba trebuie tăiată mereu, chiar și iarna, pentru că dacă depășește o anumită înălțime, vor începe procese de slăbire care duc cu ușurință la boli precum rugină sau mucegai.

Când se tunde ultima data gazonul înainte de iarna?

Pregătirea de iarna și implicit ultima tundere, se face de regula (în funcție de temperaturi) la finalul lunii noiembrie. Trebuie reținut însă că gazonul trebuie  tăiat întotdeauna dacă depășește 8-9 cm . Se întâmplă mai ales în iernile blânde și ploioase că gazonul să continue să crească chiar și decembrie, ianuarie sau februarie, așadar în aceste situații vă mai fi nevoie de tundere din când în când, cu condiția că iarba să nu fie înghețată.

Pentru alte sfaturi, probleme frecvente, sau daca aveti intrebari cu privire la gazonul dvs. va asteptam in grupul de Facebook Totul Pentru Gazon:

Masina de tuns gazon, Dedra, electrica 1200W, 3400RPM, latime 32cm, cos 30L -35%
389.90 lei 599.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Masina de tuns gazon, Dedra, pe benzina 3,7CP,  capacitate 139cc, latime 43 cm, cos 40L -19%
1099.90 lei 1349.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Masina de tuns gazon, Dedra, pe Acumulator 18V, latime 33 cm, cos 30L, viteza 2900RPM, SAS+ALL -31%
549.90 lei 799.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare