Stropirea preventiva a pomilor este esentiala pentru a avea o livada cu pomi sanatosi și roditori.
In general, se aplică cel putin 5-6 tratamente pe sezon, respectand urmatoarele indicatii: un tratament în perioada de repaus vegetativ, toamna, după căderea frunzelor, un tratament pe final de iarnă și, bineînţeles, în primăvară şi pe parcursul perioadei de vegetație.
Va rugam sa retineti ca aceasta schema de tratament este conceputa pentru a avea un randament cat mai bun al rodului insa cu minima interventie fitosanitara. Toate produsele se regasesc pe site-ul nostru separat sau sub forma de pachete (in 2 variante, pachet la ambalaje mici sau pachet la ambalaje mari).

Pachetele de tratament se regasesc in partea de jos a articolului ✅

Sfarsit de iarna / inceput de primavara

1. Primul tratament (5 februarie-10 martie - sa fie temperaturi pozitive) se aplica imediat dupa toaletarea pomilor, la sfarsit de februarie sau inceput de martie, atunci cand avem deja temperaturi pozitive, dar pana sa se deschida mugurii (foarte important), este pe baza de cupru, iar cel mai cunoscut produs este Zeama Bordeleza (link magazin). Este foarte important sa nu amestecati acest tratament cu alte produse! Acest tratament va ajuta la cicatrizarea ranilor deschise si are rol antifungic, astfel se combate infestarea cu agenti patogeni.
Zeama bordeleza este un fungicid cupric de mare eficacitate, sigur pentru mediul inconjurator (fiind acceptata si in culturile ecologice). Pentru obtinerea unui efect maxim, este necesara o acoperire uniforma a plantelor tratate, produsul formeaza imediat o suspensie perfect stabila, care adera excelent pe ramuri sau frunze. Doza recomandata este de 50g/10L de apa.

2. Dupa 1-2 saptamani (1-15 martie) 
se poate aplica urmatorul tratament, pe baza de ulei horticol.
Produsul pe care noi il utilizam si pe care il recomandam este Ovipron Top (link magazin), in doza de 250Ml/10L de apa. Acest este un insecticid pe baza de ulei de parafina utilizat in agricultura ecologica, pentru combaterea daunatorilor la pomii fructiferi si la vita de vie - practic formeaza o pelicula ce sufoca daunatorii, in toate stadiile dezvoltarii lor.


Perioada de vegetatie - primavara si vara

Daca pomii din livada dvs. au pana in 5 ani, recomandarea noastra este sa incepeti sezonul cu aplicarea unui ingrasamant granuIe, NutriPrato - pe care il gasiti aici. Acesta se aplica la baza pomilor, dupa care se iriga bine. Compozitia adecvata si echilibrata a ingrasamantului garanteaza dezvoltarea armonioasa a pomilor fructiferi tineri, arbustilor sau vitei de vie.

Incepand cu sfarsitul lunii martie, vom aplica la diferenta de 2-4 saptamani tratamente preventive pomilor fructiferi, utilizand atat fungicid cat si insecticid, dar si ingrasamant foliar (lichid):

1. Dupa deschiderea mugurilor, la intrarea in vegetatie (15 martie - 31 martie), vom aplica un tratament cu Mospilan (insecticid - link aici) in combinatie cu Score (fungicid - link aici), in doza de 3g Mospilan + 2ml Score, in 10L de apa.

2. Dupa alte 2 saptamani, la aparitia frunzelor,
 vom folosi insecticidul Mavrik (link aici), impreuna cu Switch (fungicid - link aici), in doza de 5ml Mavrik + 10g Switch in 10L de apa.

3. Dupa o perioada de 15-20 zile dar pana la inflorire
, vom folosi din nou Mospilan + Score la care vom adauga si ingrasamantul foliar DeepGreen, intrucat deja avem suprafata foliara (frunze), in doza de 3g Mospilan + 2ml Score, + 150ml DeepGreen in 10L de apa.

4. Dupa inflorire  si pana la aparitia fructelor
, vom folosi insecticidul Mavrik (acesta are proprietatea de a putea fi folosit la pomii infloriti), impreuna cu Switch (fungicid), in doza de 5ml Mavrik + 10g Switch + 150ml DeepGreen in 10L de apa.

5. Dupa aparitia fructelor
, vom folosi combinatia Coragen - link aici (insecticid adecvat pentru utilizare dupa aparitia fructelor) impreuna cu fungicidul Score sau Switch si ingrasamantul lichid DeepGreen, in doza de 1,5ml Coragen + 2ml Score + 150ml DeepGreen in 10L de apa.


Dupa recoltare - toamna/iarna

Dupa venirea toamnei sau dupa recoltare, nu inseamna ca am terminat ciclului de ingrijire a copacilor. Radamentul de anul viitor poate fi marit dacă se acorda atentie ingrijirii pomilor in aceasta perioada. Tratamentele de toamna la pomii fructiferi si vita de vie au ca scop combaterea insectelor aflate în stadiul de iernare, dar și a bacteriilor sau a ciupercilor care pot provoca boli pomilor.

Vom utiliza din nou aceleasi produse cu care am si inceput sezonul, respectiv Uleiul horticol Ovipron Topimpreuna cu insecticidul Mospilanin doza de 250ml Ovipron Top + 3g Mospilan in 10L de apa. Dupa 1 saptamana putem aplica si Zeama bordeleza.
Cand faceți stropirea toamna, trebuie să alegeti o zi cu temperaturi pozitive, fara precipitatii sau vant. Stropirea se face dupa ce frunzele au cazut.

Este recomandat ca la aplicarea tratamentelor sa folositi echipament de protectie pentru siguranta dvs., precum manusi si ochelari de protectie.

Pentru alte sfaturi, probleme frecvente, sau daca aveti intrebari, va asteptam in grupul de Facebook Totul Pentru Gazon:


Ingrasamant pentru Plante Decorative, Pomi Fructiferi si Legume, NutriPrato 5 kg -17%
74.90 lei 89.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare