Cea mai neglijata operațiune de întretinere a gazonului, în special de catre începatori, este    scarificarea gazonului . Atenție, NU sacrificare ci SCARIFICARE :) 

Este important să realizam acest procedeu pentru că scarificarea rezolva multe din problemele gazonului: îl scapă de buruieni, mușchi sau rame și îl readuce la viață.
Scarificarea este un termen generic care include operațiunile de ventilare și curățare a gazonului, pentru a permite apei, nutrienților și oxigenului să ajungă în sol și apoi să fie asimilate de plantă. Scarificarea gazonului se face cu utilaje denumite scarificatoare pentru gazon. Acestea pot fi propulsate de un motor electric, pe cablu sau pe baterie, sau de un motor termic pe benzină. Vom reveni asupra acestui subiect la finalul articolului.

Cand se face?

Un obicei sănătos este să scarificam cel puțin de două ori pe an, chiar înainte de sezonul de creștere, adică în general, la începutul lunii aprilie și începutul lunii septembrie.
Ideea de reținut este că imediat după scarificare trebuie să existe condiții pentru creștere rapidă: nu trebuie să fie nici frig și nici prea cald. Putem scarifica insa si in lunile martie, mai, iunie, octombrie sau noiembrie.


Cum se face?

Pașii pentru realizarea unei scarificări sunt:
1. Tunderea gazonului - în cazul scarificării este permisa excepția de a tunde gazonul mai scurt decât de obicei, așadar puteți tunde înainte de scarificare la 4cm sau chiar mai jos daca se dorește și o supraînsămânțare după pentru schimbarea speciei dominante sau a mixului de gazon
2. Scarificare - Aceasta se face neapărat pe solul uscat, pentru a NU smulge gazonul cu tot cu rădăcină. Daca sunteți la prima scarificare, trebuie să acordați atenție înălțimii la care scarificați. Daca tamburul este setat prea jos, o să smulgă prea mult gazon verde și astfel își vă reveni mai greu. Vă recomandam să începeți la o treapta înalta, să parcurgeți 1-2 metri și să vedeți daca mai rămâne iarba uscata pe sol. Daca e nevoie, mai coborați nivelul tamburului.
Pentru o scarificare corecta a gazonului, trebuie să faceți 2 treceri cu scarificatorul, a 2-a trecere fiind făcută la un unghi diferit fata de prima.
3. Greblarea uscăturii - Volumul de iarba uscata este atât de mare încât nu are rost să folosim coșul scarificatorului, vom lasă iarba uscata pe sol și o vom grebla la final (sau după fiecare trecere). Un secret pe care noi îl aplicam este că la final, după greblare, să mai faceți o trecere cu mașină de tuns iarba, pentru a "aspira" țoață iarba uscata.
4. Fertilizarea - Este neapărat să fertilizăm gazonul după scarificare, pentru a îl ajuta să își revină rapid după stres. Recomandam aplicarea de îngrășământ solid Action, SprintN sau Poly Green. După fertilizare este obligatoriu să irigați abundent - 15 sau 20L de apa/mp. După 1-2 zile, puteți face și fertilizare cu îngrășământ foliar, cea mai buna varianta fiind Always + GreenUp.

Opțional, daca gazonul a suferit înainte de scarificare sau daca doriți să schimbați mixul de gazon, puteți să și însămânțați o data cu aplicarea îngrășământului solid, iar la final puteți adaugă și un strat fin de pământ/nisip deasupra. Acest procedeu se numește supraînsămânțare, găsiți mai multe detalii aici: SUPRAÎNSĂMÂNȚAREA GAZONULUI


Avantajele scarificărilor regulate:

a. Îndepărtează frunzele moarte de pe sol și astfel se permite accesul apei și a nutrienților în sol
b. Indepărtează mare parte din buruieni: Trifoi, poa annua, păpădie
c. Ventilare corecta și minimizarea apariției bolilor fungice
d. Îndepărtează mușchiul
e. Reduce umiditatea excesiva de la nivelul solului

Scarificatoare pentru gazon

În funcție de suprafață de gazon, exista mai multe tipuri de scarificatoare. În portofoliul nostru găsiți scarificatoare pe benzina (recomandat pentru suprafețe mari, de peste 400mp), scarificatoare electrice (pentru suprafețe intre 50-1000mp) sau scarificator pe acumulator. Acestea din urma au avantajul că sunt silențioase, și puteți alege în funcție de suprafață, diferite capacități ale acumulatorilor, astfel poate acoperi suprafețe intre 50 și 600mp cu o singura încărcare.

Pentru alte sfaturi, probleme frecvente, sau daca aveti intrebari cu privire la gazonul dvs. va asteptam in grupul de Facebook Totul Pentru Gazon:

Ingrasamant Gazon ALL SEASON Poly Green 25 kg -22%
All Season
379.90 lei 489.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Distribuitor pe baterie, Green Mill, 4xAA, pentru seminte si ingrasaminte -24%
PROMO
129.90 lei 169.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Scarificator si aerator pentru gazon, Dedra, electric 1800W, latime 38cm, cos 45L -26%
629.90 lei 849.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Seminte Gazon soare/seceta Maciste 1kg -19%
64.90 lei 79.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare