Montajul rulourilor de gazon nu este dificil, conditia este sa se respecte etapele de montaj! Daca totusi nu aveti deloc experienta cu lucratul in gradina sau nu aveti la activ nicio lucrare de tip "Do it yourself", este mai bine sa mergeti pe mana unor specialisti. Luati in calcul ca intretinerea gazonului pe termen lung presupune irigari repetate pe tot parcursul anului, asadar iti recomandam ca inainte de montajul gazonului, sa te asiguri ca ai un sistem de irigat automat, sau macar un aspersor oscilant si ca sunteti dispusi sa alocati timpul necesar pentru a iriga manual. Grad de dificultate: Mediu

Pasul 1: Pregatirea terenului pe care se vor monta rulourile de gazon

Pentru ca gazonul rulou trebuie montat in maxim 48 de ore de la livrare, este important sa pregatiti din timp terenul pentru a face montajul cat mai rapid, iar etapele pregatirii terenului sunt:

1. Pentru a pregăti terenul, începeți prin a elimina toate buruienile din zona de montaj, cu cel puțin zece zile înainte ca gazonul să fie livrat și așezat. Pentru a face acest lucru, puteti fie sa utilizați un erbicid total (daca infestarea cu buruieni este extinsa) sau eliminate buruienile manual (fie prin săpare cu un hârleț, fie mecanizat).


2. Odată ce buruienile au fost eliminate, trebuie să treceți la prelucrarea solului folosind o motosapa sau motocultor. Această fază va servi la decompactarea pământului. Astfel, de fapt, vei permite solului să ia aer, să respire, pentru ca gazonul să prindă apoi rădăcini cat mai usor posibil. De asemenea, trebuie să  îndepărtați pietrele, rădăcinile și toate impuritățile prezente în sol. În cele din urmă, trebuie sa rămână doar o întindere de pământ negru si moale.
Pro Tip: Daca aveti un sol argilos, bine ar fi sa adaugati un strat de nisip de 2-5 cm pe toata suprafata terenului, dupa care sa il incorporati in solul existent in primii centimetri. Nu adaugati nisip doar pentru a nivela pentru ca astfel veti avea drenaj diferit si gazonul va creste diferit in functie de grosimea stratului de nisip.

3. Urmatorul pas in pregatirea terenului este nivelarea acestuia. La suprafete mici se poate face la ochi, insa pentru suprafete mari luati in calcul folosirea unei nivele laser. Tineti cont ca rulourile de gazon vin cu aprox 2cm de pamant, este important ca trotuarele, bordurile si alte obstacole din gradina sa fie la nivel cu solul, pentru o usoara intretinere/tundere pe termen lung!


4. Adaugarea de ingrasamant solid: Inainte de a trece la montaj, recomandam folosirea unui ingrasamant special de tip Starter, ce va ajuta gazonul in primele zile sa treaca rapid peste stresul translocarii si ii va asigura hrana necesara. Imprastiati ingrasamantul pe intraga suprafata, apoi incorporatil usor in sol folosind grebla.

Alte sfaturi utile inainte de montaj:
a)Borduri pentru gazon
: În cazul în care îți dorești o grădină complexă în care să combini gazonul cu diferite plante sau pavaje, îți recomandăm montarea bordurilor speciale pentru gazon. Acestea vin montate înainte de a pune rulourile de gazon.
b)Plasa anti cartite: Atentie,  nu se montează pe toată grădina într-o singură etapă. Se așează treptat, odată cu rulourile de gazon: se întinde o rolă de plasă, se acoperă cu un rulou de gazon și se menține același ritm până se acoperă întreaga suprafață.

Pasul 2: Montajul rulourilor de gazon

Montarea gazonului nu este deloc dificilă. Iti recomandam sa începi din partea cea mai lungă a zonei, aliniându-te mereu cu un element de colț care funcționează ca punct de referință (cum ar fi o alee sau un trotuar). In cazul în care suprafața are margini neuniforme sau curbe, ar trebui să montați primul rulou la distanță de margine si sa reveniti ulterior sa umpleti golurile neregulate.


Rulourile desfasurate se montează unul lângă altul, presând marginile una în alta ușor astfel incat sa se îmbine perfect, in caz contrar vor aparea mici spații între ele în urmatoarele zile iar gazonul se va usca. Decupajele (la margini, pentru forme sau în jurul plantelor) se taie drept, lasand puțină lungime suplimentară totusi, ce va fi presata – un cuțit lung este cel mai util în acest scop. Cu bucata tăiată puteți începe rândul următor, iar resturile scurte vă ajută să umpleți ulterior spațiile mai mici.
Amplasați fâșie lângă fâșie, dar decalat.
 În acest fel, veți evita rosturile în cruce și ulterior nu se vor vedea zonele de îmbinare.

Pro Tip: Daca trebuie sa transporti rulourile de gazon cu roaba peste gazonul deja montat, foloseste scanduri si transporta roaba pe scanduri pentru a nu deteriora/misca gazonul proaspat montat.

După montare, gazonul trebuie să fie tăvălugit usor, astfel încât să facă priza bine cu pământul. Doar în acest fel iarba poate crește corect. Cel mai util este un tavalug cu o greutate de aproximativ 100-120kg.
Dupa finalizarea montajului, asigurați-vă ca toate marginile gazonului nu rămân deschise, ci au întotdeauna o delimitare sau o bordură. În caz contrar, acestea se vor usca rapid. În zonele fără delimitări, adunați puțin pământ în lateral pentru a forma o “bordură naturala”.

Pasul 3: Irigarea rulourilor de gazon

Gazonul rulou proaspat montat trebuie imediat udat abundent, aproximativ 10L de apa/mp zilnic, impartit in 2 sau chiar 3 irigari pe zi. Este foarte important ca gazonul sa fie imbibat in apa in primele 2-3 zile, si sa fie udat zilnic in primele 10 zile, in acest fel radacina gazonului se poate dezvolta usor. Dupa aceasta perioada, vom rari treptat irigarile, marind insa cantitatea de apa per irigare. Ideal este ca in 3-4 saptamani de la montaj, sa ajungem la 1-2 irigari pe saptamana, care sa totalizeze 30L de apa/mp pe saptamana!


Pasul 4: Tunderea gazonului rulou

Prima tundere a gazonului rulou se face dupa aproximativ 7-10 zile de la montaj. Este foarte important sa NU tundem mai mult de 30% din lungimea firului de iarba. De asemenea, mașina de tuns gazonul trebuie sa aibe cutitul ascutit.

Pasul 5: Fertilizarea gazonului rulou

In afara de fertilizarea de dinainte de montaj cu ingrasamant starter (aceasta se poate face si dupa montaj daca din diferite motive s-a omis anterior), putem ajuta gazonul chiar din prima saptamana folosind ingrasaminte foliare (lichide). Acestea au avantajul ca sunt rapid absorbite de planta prin frunze si vor ajuta gazonul rulou sa se fixeze rapid. Va propunem 2 variante in functie de bugetul sau disponibilitatea dvs.:

Varianta Basic: Aplicati in ziua montajului tratament foliar Always 100 ml + Help 200 ml + 10 L apă / 100 mp. Repetati acelasi tratament după 5-7 zile. Acțiunea biostimulatoare al Always împreună cu HELP ce contine macroelemente, vor ajuta gazonul să formeze rapid rădăcină, urmele marginilor ruloului vor dispărea rapid, gazonul își va uniformiza culoarea!

Varianta Profi:
 După montarea gazonului rulou, care de regulă are un strat de 1.5-2.5 de sol foarte argilos e bine să utilizați un surfactant care va despărți particulele de argilă, apa va ajunge mai ușor în profilul de sol.
1. In ziua montajului sau la scurt timp utilizam Water Plus 150 ml + Vigor Liquid 500 ml + 10 L apă /100 mp apoi irigați abundent.
2. După 2-3 zile aplicati Always + Help: Always 100 ml + Help 200 ml + 10 L apă / 100 mp.

Indiferent de varianta aleasa
, după 12-14 zile de la montaj distribuiți îngrășământ solid. Acesta va furniza nutrienți pentru dezvoltarea rădăcinii, îndesirea gazonului și uniformizarea culorii. De exemplu Action, SPRINT N, Super Turf, Slow GREEN.


Spor la montaj!

Pentru alte sfaturi, probleme frecvente, sau daca aveti intrebari cu privire la gazonul dvs. va asteptam in grupul de Facebook Totul Pentru Gazon: