Roboți de tuns iarbă - ce trebuie să știi înainte să cumperi

Dacă ești în căutarea unui robot de gazon, probabil ai observat deja că lucrurile nu sunt chiar simple și deși oferta pare destul de variată, în realitate diferențele dintre majoritatea modelelor sunt mici, ceea ce face și mai dificilă luarea unei decizii - mai ales având în vedere și bugetul care nu este deloc mic.  

Așadar la ce ar trebui să fim atenți atunci când achiziționăm un robot pentru gazon? Care sunt de fapt caracteristicile care fac diferența? Sunt ușor de instalat sau nu? Sunt fiabili? La aceste întrebări vom răspunde în articol.  

În primul rând roboții de tuns iarbă pot fi împărțiți în 2 mari categorii - roboți de gazon cu fir perimetral și roboți de gazon fără fir perimetral - de obicei ghidați prin GPS.

Datorită tehnologiei rudimentare dar și a dezavantajelor pe care le au, noi am decis să nu mai comercializăm roboți cu fir perimetral. Coroborat cu faptul că despre aceștia se găsesc deja destule resurse (articole și clipuri video) pe internet, în acest articol ne vom concentra doar pe roboții de gazon fără fir perimetral, ce pot fi montați cu ușurință  de către client.

Avantaje si dezavantaje

Această tehnologie este în plină expansiune, au nenumărate avantaje și se dovedesc a fi din ce în ce mai inteligenți. Principalele avantaje ale roboților fără fir sunt legate de instalarea cu ușurință direct de către client și implicit lipsa costurilor suplimentare legate de montaj și kitul de montaj.
Algoritmul de tundere este precis și inteligent, roboții ghidați prin GPS sunt capabili să cartografieze zona de tuns și să tundă gazonul în mod logic, în linii drepte, având un randament foarte bun.  

Sunt dotați cu senzori și funcții inteligente precum oprirea programului de lucru în funcție de starea meteo, tundere la înălțimi diferite în funcție de zona, funcție antifurt s.a. Comunică foarte bine cu aplicația mobilă și toată configurarea și interacțiunea se face prin intermediul acesteia.  

Începând din 2024, noile modele vin și cu cameră integrată, capabilă să memoreze mediul înconjurător și să se poziționeze foarte precis pe harta. Această funcție vine ca o completare a navigației GPS pentru că în practică obstacolele din gazon (casă, gard, pomi înalți) puneau probleme roboților.  

Dezavantajele roboților fără fir perimetral sunt legate în primul rând de cost, fiind o tehnologie nouă prețul unor astfel de roboți începe de la 6000 de lei. Un alt dezavantaj despre care vom vorbi în detaliu este cel legat de calitatea semnalului GPS. Pentru că acești roboți trebuie să comunice cu sateliții GPS în vederea poziționării, atunci când semnalul este obturat fie de clădiri, fie de pomi înalți, fie de alte obstacole înalte, abaterea robotului pe harta poate să se mărească și pe cale de consecință în lipsa altor senzori de ghidare, se poate lovi ușor de obstacole. De cele mai multe ori robotul își recăpăta singur semnalul și continuă lucrul, însă în zonele cu semnal lipsa randamentul tunderii va fi scăzut (fie lasă zone netunse, fie face multe manevre și poate smulge gazonul). Aceste probleme legate de calitatea semnalului par a fi însă rezolvate datorită dotării roboților cu camere ce sunt capabile să memoreze mediul înconjurător și să se poziționeze pe harta în funcție de ce "vede".  

Ne vom axa in continuarea articolului pe roboții Segway Navimow pe care noi îi comercializam din 2022 și care s-au dovedit a fi atât fiabili cât și puțin pretențioși la servisare si garantie. Modelele inițiale au fost H500, H800, H1500 și H3000, numărul fiecărui model indicând de fapt suprafață maximă pe care roboții au fost proiectați să o tundă. Principala diferența între aceste modele o reprezintă capacitatea bateriei. La începutul anului 2023, a fost lansată de către Segway camera ce poate fi atașată robotului, denumită VISION SENSOR. Aceasta are însă doar rolul de a detecta obstacole și de a ajuta robotul să nu lovească obstacole iminente, care nu au fost cartografiate. Nu ajută robotul și la navigare, deci nu se poate poziționa pe harta doar cu ajutorul acesteia.  

La începutul anului 2024, Segway a mai lansat 2 modele de roboți, denumite Segway Navimow i105 și i108, destinate pentru suprafețe mici, de până în 800 de metri, unde de obicei există și multe obstacole și probleme cu semnalul GPS. Tocmai de aceea, cei de la Segway au conceput varianta 2.0 a sistemului de navigație EFLS, care pe lângă semnalul GPS de la sateliți, isi determina pozitia si navighează prin intermediul camerei incluse. Așadar în situația în care robotul rămâne fără semnal GPS sub un copac înalt sau foarte aproape de clădiri, acesta va continuă să tundă cu randament maxim, păstrand poziția exactă pe harta, datorită capacității camerei de a memora mediul înconjurător și de a se poziționa în funcție de acesta.   


Ce model ți se potrivește?  

Diferențele dintre roboții seriei H și seriei I sunt legate de gabarit și de suprafață de gazon pentru care au fost proiectați să lucreze. Roboții seriei H sunt mai puternici, gândiți pentru suprafețe mai mari și chiar mai accidentate. Acesta poate parcurge pante de până la 45%. Este un robot căruia nu prea îi plac manevrele în spații mici și nici zonele cu obstacole multe, copaci înalți, clădiri, pentru că semnalul GPS care îl ghidează poate suferi și automat ii va scădea randamentul.

O altă diferența este că cei 2 roboți Segway Navimow i105 și Segway Navimow i108 nu au senzor de ploaie (detectează însă starea meteo în funcție de prognoza online), urcă doar pante de până la 30% și își setează înălțimea de tundere manual (nu din aplicație precum modelele din seria H). În contra balanță, putem menționa că roboții seriei I sunt dotați cu o funcție inteligență de auto-cartografiere, camera poate detecta linia perimetrului (spre exemplu gardul sau trotuarul) și robotul va merge singur de-a lungul ei. 

Așadar pentru suprafețe cuprinse între 100 si 500 mp unde avem suprafete plane, fara pante sau denivelari - recomandăm roboții seriei I, pentru suprafețe mai mari de 500mp recomandăm roboții seriei H unde nu sunt foarte multe obstacole care să obtureze semnalul GPS.  

De asemenea bugetul diferă, roboții Segway Navimow din seria i având un preț cuprins între 6000 și 7000 lei, pe când cei din seria H au un preț de pornire de la 7500 lei, cel mai scump model fiind peste 12.000 de lei.  

Principiul de funcționare

Vom detalia puțin modul în care roboții ghidați prin GPS reușesc să se poziționeze, pentru că am observat în practică percepția cum că robotul ar utiliza semnalul Wi-Fi sau 4G pentru a tunde. De fapt, principiul de baza prin care robotul se poziționează este dat de conexiunea GPS cu sateliții din apropiere. Această este posibilă datorită sitemului RTK (Real Time Kinematic). Practic robotul este dotat cu antena care captează semnalul GPS, astfel reușind să își determine o poziție aproximativă, însă ceea ce îl face să aibe o precizie de până la 2cm este conexiunea cu antena sa, de tip GNSS, care de asemenea comunica cu sateliții GPS. Astfel apare un efect de triangulare și poziția poate fi foarte precisă.

Dacă la acest sistem adăugăm și camera capabilă să memoreze mediul înconjurător (cazul roboților Segway Navimow i105 și i108), vom obține o navigare extrem de punctuală ce nu poate fi perturbată nici de calitatea mediocră a semnalului. Cei de la Segway au denumit acest sistem EFLS 2.0.  

Instalare și cartografiere

În general instalarea roboților ghidați prin gps, fără fir perimetral, este similară pentru toate modelele și toate brandurile. Utilizatorul trebuie să găsească un loc potrivit pentru montarea stației, se va monta antena într-un loc ferit de obstacole pe o rază de 2 metri (ideal la înălțime, pe un gard, pe un acoperiș, etc.), după care va "conduce" robotul de jur impreujul zonelor de tuns, astfel roboții vor șți care le este harta. Ulterior se pot adaugă căi de legătură între zone și se pot adaugă zone de excludere pentru obstacole fixe (copaci, piscină, loc de joacă, etc.). Harta poate fi apoi editată la nevoie, putem edita chiar și perimetrul dacă observăm că robotul nu tunde tot sau dacă se apropie prea tare de margine.

Un aspect de care trebuie să ținem cont este că robotul nu poate fi mutat cu mâna dintr-o zona în alta, acesta trebuie să meargă singur pe roți, așadar trebuie să aibe cale de acces și să nu existe diferențe de nivel mai mari de 2cm pentru că altfel nu poate traversa. Roboții nu urcă trepte și nu sar garduri :)  

Înălțime de tundere

Așa cum am menționat deja, la roboții seriei H înălțimea de tundere se poate seta din aplicație, și suportă înălțimi între 30 și 60mm. De asemenea înălțimea poate fi setată diferit pentru fiecare zonă de tuns, o funcție utilă dacă avem zone umbrite vs zone însorite și dorim să ținem gazonul mai înalt la soare. Roboții Navimow din seria I au înălțimea de tundere reglabilă manual, între 20 și 60mm.  

Obstacole

Legat de evitarea obstacolelor, ideal este să perimetram toate obstacolele fixe. Acest lucru se face din opțiunea de editare a hărții, și trebuie să conducem robotul până la obstacol și apoi să îl înconjurăm. Chiar și atunci când robotul este dotat cu camera, este mult mai util să fie perimetrate obstacolele pentru că astfel robotul își calculează de la început algoritmul de tundere și nu va fi "surprins" pe parcurs.   

Accesorii

Segway Navimow este compatibil cu o serie de accesorii ce pot fi achizitionate separat, precum cutite de rezerva (set de 12 bucati), acoperis pentru statie (garaj), kit pentru extinderea cablului antenei, astfel incat sa putem monta antena la o distanta de 10 metri de statie, camera (Vision sensor - doar pentru modelele din seria H), senzor cu ultra sunete (doar pentru modelele din seria H).


Conexiune

Roboții Segway Navimow ai seriei i vin cu conexiune la internet la rețeaua Wi-Fi din locația dvs. Roboții seriei H sunt de asemenea dotați cu Wi Fi însă începând cu modelul H800 sunt dotați și cu internet prin 4G, fiind concepuți pentru suprafețe mai mari, se presupune că pot lucra și departe de routerul casei și astfel vor avea conexiune la internet. 
De asemenea roboții comunica și prin bluetooth, configurarea inițială cu telefonul făcându-se prin acest tip de conexiune. 

Algoritm de tundere

În prezent algoritmii de tundere au fost dezvoltați astfel încât randamanetul roboților să fie cât mai bun, dar să și satisfacă nevoile și dorințele utilizatorilor, astfel putem seta unghiul la care robotul să tundă fiecare zona în parte, pentru a lasă acele dungi perfecte. De asemenea aceștia au opțiunea de a tunde a 2-a zi pe direcție perpendiculară pentru a nu trece prin același loc și pentru a nu lasă aceleași urme în gazon.
Tot legat de tundere menționăm că roboții de gazon sunt gândiți să tundă zilnic sau la maxim 2 zile în perioadele în care gazonul nu crește prea abundent. Se recomandă schimbarea cuțitelor o dată la 3-5 săptămâni sau ori de câte ori observăm că tăierea firului nu mai este perfectă.

Tunderea perimetrală este o funcție pe care robotul o pune în aplicare la finalul fiecărei sesiuni de tuns. Trebuie să ții cont însă că acesta va păstra o distanță de 5-10cm de obstacole, așadar ideal ar fi că de-a lungul unui gard sau la baza pomilor să înlături gazonul pe o lățime de 15-20cm și să înlocuiești cu piatră decorativă sau pavele. În acest fel robotul va tunde inclusiv acele locuri și vei scapă de micile corecturi.  


Concluzii

La finalul articolului vom lasă și cele mai importante concluzii din perspectiva noastră de utilizatori dar și vânzători de roboți (inclusiv garantia si service-ul sunt acoperite de noi), menționăm că în ultimii 2 ani am vândut și montat zeci de roboți cu fir perimetral și sute de roboți fără fir perimetral si am testat roboti de la diverse branduri, inclusiv prototipuri care urmeaza a fi lansate. De asemenea am acordat consultanță personalizată în mod gratuit pentru toate aceste vânzări, astfel am avut o rată de retur aproape inexistentă.  

1. Cu tehnologia din prezent, putem spune că roboții de tuns iarbă fără fir perimetral se potrivesc pentru peste 90% din structurile curților din România.
2. Este nevoie de instalare pe cont propriu, asta presupune deținerea unui smartphone și alocarea a cel puțin 60-90 minute. De asemenea este nevoie de cunoștințe de baza în utilizarea aplicațiilor.
3. Roboții de tuns iarbă pot fi priviți că pe o investiție dacă tunsul gazonului îți consumă prea mult timp sau dacă apelezi frecvent la serviciile unui grădinar.
4. Sunt de asemenea o varianta bună dacă gazonul se află într-o altă locație decât cea în care locuieșți.
5. Dacă ești pretențios și vrei să ai un gazon perfect 365 de zile pe an, cu siguranță un robot de tuns iarba este o alegere bună pentru tine.
6. O dată la câteva săptămâni e foarte probabil să fie nevoie de mici retușări, în special pe linia perimetrului sau pe lângă obstacole.
7. Pentru că robotul tunde în fiecare zi, iarbă tunsă are doar 2-3mm și rămâne pe sol, devenind îngrășământ natural pentru sol.
8. Robotul ne scapă de manevrarea și depozitarea ierbii rezultate in urma tunderii, o operațiune destul de stresantă mai ales în perioadele de creștere abundentă a gazonului.
9. Ai control total al al întregului proces de tundere direct din aplicație, de oriunde te-ai afla, însă trebuie să ți cont că dacă robotul se blochează într-un obstacol va trebui deblocat manual.

Daca nu esti sigur ca un robot de tuns iarba se potriveste curtii tale, ne poti suna sau ne poti scrie, si in baza unor fotografii din locatie putem determina ce tip de robot este potrivit.

Pentru alte sfaturi, probleme frecvente, sau daca aveti intrebari cu privire la gazonul dvs. va asteptam in grupul de Facebook Totul Pentru Gazon:

Robot de tuns gazonul Segway Navimow i105E fara fir -4%
NOU
6249.90 lei 6499.90 lei

transport Disponibil la comanda

Robot de tuns gazonul Segway Navimow H500E fara fir -15%
Top Vanzari
7499.90 lei 8799.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Camera Detectie Obstacole si Perimetru, VisionFence, Segway Navimow -13%
1299.90 lei 1499.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Garaj Segway Navimow Seria H -2%
NOU
979.90 lei 1000.00 lei

transport Disponibil la comanda