Acum deja aveti un gazon frumos, uniform rasarit daca ati respectat pasii descrisi in articolele anterioare. Nu va faceti griji daca inca nu e des, fiecare planta pe care o vedeti, va forma cateva zeci de frunze, asta se va intampla dupa doar 5-6 tunsori.

Cum irigam gazonul tanar?

Daca pana acum a fost necesar sa udati zilnic, deja cand gazonul are 7-8 cm puteti reduce probabil irigarea o data la 1-2 zile. Inainte de tundere nu trebuie sa irigati cel putin 48H, astfel incat sa fie uscat solul in momentul tunderii.
Reglati masina de tuns pe cea mai inalta treapta si tundeti. Acordati atentie la zonele umbrite acolo e posibil ca iarba sa fie un pic in urma cu dezvoltarea fata de zonele insorite, aveti grija la schimbarea directiei ca sa nu sapati cu rotile cand virati.

Cand se tunde pentru prima data gazonul tanar?

Cand gazonul ajunge la 8-10 cm, vom face prima tundere. Daca zonele insorite au luat-o inaintea celor mai umbrite tundeti doar acolo, in orice caz nu lasati iarba mai inalta de 10-12 cm. Nu va faceti griji daca sunt plante inca tinere, ele isi revin dupa calcare. Doar sa nu tundeti pe un sol imbinat cu apa, firele tinere se vor acoperi de noroi si isi revin greu sau deloc. E singura dată când vom tunde astfel, adică de la 10-12 la 6 cm.  După această primă tundere vom tunde atât de des cât să nu tăiem mai mult de o treime din lungimea firului, spre exemplu când iarba are cam 8-9 cm tundem la 5-6 cm.


Tunderea gazonului

Trebuie sa ascutiti cutitele masinii de tuns, cele noi nu au cutitele ascutite si va recomandam ca lunar sa treceti cu degetul peste tais, verificati mereu daca e ascutit.
In general la primele tunderi treceti cu masina pe margine, asta va permite ca la tunderea pe lungime sa aveti un spatiu mai mare pentru intoarcere. Verificati periodic cosul masinii sa nu se umple, masina si cosul plin sunt grele si vor ”toci” iarba tanara.

Tunderea e o operatie foarte importanta la gazon, cu cat tundem mai des cu atat el se va indesi mai tare, bine ar fi ca cel putin odata pe saptamana sa il tundeti, iar in lunile in care el creste mai accelerat - aprilie si mai - sa tundeti de doua ori pe saptamana.
Pastrati masina de tuns pe cea mai inalta treapta, de regula aceasta corespunde cu inaltimea de 6.5 cm a ierbii lasate tunsa de cutite. Pentru inaltimi mai mici de tundere sub 5 cm va fi nevoie sa tundeti de doua ori pe saptamana (recomandat) si obligatoriu in aprilie si mai.

Fertilizarea gazonului tanar

Dupa primele 2 tunsori trebuie sa aplicati ingrasamant solid de intretinere. Acest ingrasamant va furniza in continuare nutrienti ca planta sa se dezvolte rapid, sa se indese gazonul, va uniformiza culoarea intr-un verde inchis. Dezvoltarea rapida da sanse mai bune gazonului sa intre mai pregatit in vara sau iarna. Cu cat e mai des nu doar aspectul, rezistenta la trafic e mai buna ci si capacitatea gazonului sa suprime buruienile.

Recomandarile noastre:
1. Daca sunt temperaturi ziua sub 27C: Action, SprintN sau PolyGreen
2. Daca prima tundere coincide cu perioada verii, recomandam sa folositi: Vigor+, Summer K
3. Daca prima tundere se face toamna tarziu, in luna noiembrie: Vigor+ sau PolyGreen
  
Totodata, dupa aplicarea ingrasamantului solid, se poate aplica si ingrasamant foliar, iar cele mai cunoscute sunt Always + Green Up, care se prepara in aceiasi apa si se administreaza impreuna.


Cand putem erbicida gazonul tanar?

Dupa primele 2 tunsori se poate aplica Dicopur Top, erbicid pentru combaterea buruienilor cu frunza lata (dicotiledonate) ca papadia, mur salbatic, trifoi, etc, iar dupa alte 2 tunsori Foxtrot 69 EW, erbicid impotriva buruienilor cu frunza ingusta (monocotiledonate) cele asemanatoare gazonului.

Spor la treaba!

Pentru alte sfaturi, probleme frecvente, sau daca aveti intrebari cu privire la gazonul dvs. va asteptam in grupul de Facebook Totul Pentru Gazon:

Masina de tuns gazon, Dedra, electrica 1200W, 3400RPM, latime 32cm, cos 30L -35%
389.90 lei 599.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Masina de tuns gazon, Dedra, electrica 1600W, 3600RPM, latime 38cm, cos 40L -29%
599.90 lei 849.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Masina de tuns gazon, Dedra, pe Acumulator 18V, latime 33 cm, cos 30L, viteza 2900RPM, SAS+ALL -31%
549.90 lei 799.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare