O dată cu răcirea treptată din timpul toamnei, urmata apoi de sosirea iernii în sine, gazonul va suferi un stres termic accentuat din cauza temperaturilor scăzute și a înghețurilor. Acesti factori pot slăbi profund gazonul, îl pot îngălbeni, îl pot subția și drept urmare va deveni sensibil in fata bolilor.
Trucul pentru a avea un gazon care va supraviețui iernii fără probleme (și care ajunge sănătos și robust primăvara!) este să-l fertilizezi înainte de a sosi frigul intens cu un îngrășământ bogat în potasiu.

Aplicarea de ingrasamant solid pentru iarna

Potasiul oferă ierbii capacitatea de a rezista stresului termic prin întărirea zonei critice dintre tulpină și rădăcini. Potasiul ajută de asemenea gazonul să-și mențină culoarea, contracarând îngălbenirea datorată ingheturilor de iarnă. Un îngrășământ bun de iarnă trebuie să aibă minim 10 unități de potasiu, și să aibă o cantitate adecvată de azot cu eliberare lentă ca să elibereze hrană pentru aproximativ 3 luni. Cele mai bune exemple sunt Vigor Plus (link aici) sau Poly Green (link aici).


Aplicarea de ingrasamant foliar pentru iarna

Dupa aplicarea ingrasamantului solid, recomandam aplicarea a minim 2 tratamente foliare cu produse specifice pe bază de alge brune – Always (link aici) impreuna cu ingrasamantul lichid HELP (link aici), acest mix faciliteaza fotosinteza (si deci absorbtia nutrientilor din ingrasamantul solid), întărește firul de iarba și face acțiunea îngrășământului granluat mai eficientă. Aceste produse contracareaza rarirea gazonului datorita aportului rapid de nutrienti si ajuta radacina sa reziste in perioada cu lumina putina si umiditate sporita.
Vă sugerăm să faceți anul acesta două aplicari, una la inceput de noiembrie imediat dupa aplicarea ingrasamantului solid și una la  sfarsitul lunii sau începutul lunii decembrie, întotdeauna pe frunza uscata, respectand urmatoarea doza: 100ml Always + 200ml Help, in 10L de apa pentru 100mp.
Mentionam ca se pot face aplicari de ingrasamant foliar si pe perioada iernii, daca prindeti cateva zile consecutive cu temperaturi in jur de 8 grade ziua. Pe langa Always si Help, o varianta foarte buna de ingrasamant lichid este si ActiveGreen (link aici) care contine si pigment natural verde, ce inverzeste iarba instant, fiindu-va de folos daca aveti zone care nu se prezinta foarte bine.

Tunderea si Curatarea gazonului de frunze

Inaltimea ideala la care sa fie tuns gazonul inainte de venirea iernii este 5cm. Putem vorbi chiar si de o inaltime mai mica (4cm) daca aveti un gazon de tip sport.
Este de la sine înțeles să păstrăm gazonul curat de frunzele cazute toamna. Acestea, pe lângă asfixierea gazonului, reduc și mai mult cantitatea de lumină solară care ajunge pe sol. Pentru a îndepărta rapid frunzele, se folosesc greble specifice pentru frunze sau suflante/aspiratoare de gradina (link aici).


Zonele umbrite

Problemele la gazon iarna se manifestă într-un mod mult mai accentuat în zonele umbrite . Adesea, în aceste zone există o stagnare a umidității care crește și mai mult stresul.
Pe langa tratamentele de mai sus, este indicat sa se intervina pentru cresterea puterii de drenare a solului. In acest scop se poate face o aerare a gazonului (EFECTUAREA DE GAURI IN SOL) utilizand o furca, urmata de un tratament cu produse de umectare, precum Water Plus (link aici). Acest produs, scade tensiunea superficiala a apei, creste drenajul, ajutand la uscarea solului. După ce ați distribuit, este necesar să faceți o ușoară irigare pentru a ajuta solutia sa ajunga pe sol.


De ce trebuie pregatit gazonul inainte de iarna?

Principalele efecte pozitive sunt:
• Sistemul plantei rămâne activ, receptiv și pregătit pentru nevoile gazonului
• Terenul se aprovizionează cu nutrienti
• Microelementele sunt solubile și disponibile
• Porozitatea solului rămâne la valori optime
• Se evită deshidratarea cauzata de îngheț

Rezultatul final este un gazon care reușește să iasă verde din iarnă, iar la inceputul primverii recuperarea lui va fi extrem de rapidă. Spor la treaba!

Pentru alte sfaturi, probleme frecvente, sau daca aveti intrebari cu privire la gazonul dvs. va asteptam in grupul de Facebook Totul Pentru Gazon: