Trebuie sa stiti ca mușchii nu au radacina, acestia cresc în  zone umbrite, cu ventilatie scăzută a aerului și unde avem o prezență puternică a umidității. Asadar daca aveti o zona umbrita pe care ati iriga-o gresit sau unde a plouat abundent, sunt toate sansele sa va apara muschi in gazon.

Cand apare muschiul in gazon?

Sezoanele în care se formează intens mușchiul este toamna și iarna. Zonele cele mai predispuse la formarea mușchilor sunt cele în care iarba se rărește și solul este argilos, cu un pH practic ridicat, prezență scăzută a materiei organice și predispus la “baltirea apei”.

Cum scapam de muschi in gazon?

Îndepărtarea mușchiului este o operațiune care se realizează prin  arderea lui  cu sulfat de fier, DARK GREEN fiind cel mai adecvat produs in acest sens, urmată de o  îndepărtare mecanică  (greblare sau aerare dupa 10-15 zile).  Dupa aplicarea ingrasamantului solid, se poate folosi si GreenUp, care de asemenea contine sulfat de fier.
După îndepărtarea muschiului din gazon, daca aveti spatii mari fara iarba, ar trebui să reinsamantati.


Ce trebuie facut?

Operațiunile care trebuie efectuate afectează toate aspectele care provoacă formarea mușchiului în sine și, dacă sunt implementate corect, sunt capabile să limiteze semnificativ dezvoltarea acestuia. Să le vedem unul câte unul:
1.    Imbunatatirea circulatiei aerului la nivelul solului:
Pentru a usca solul cât mai repede posibil, este important să mențineți circulația aerului la nivelul maxim, prin urmare  toate obstacolele  care ar putea bloca ventilația, precum frunzele, resturile de plante și micile tăieturi de iarbă, trebuie îndepărtate în mod regulat. Se recomandă utilizarea unei greble pentru frunze sau a unei suflante.
2.    Utilizeaza ingrasamant ce contine fier
Acțiunea caustică și acidifiantă  a unor îngrășăminte bogate în fier, sub formă de sulfat de fier precum DARK GREEN, este capabilă să limiteze considerabil dezvoltarea mușchiului. Din acest motiv, toamna și iarna, îngrășămintele ferice trebuie folosite într-o doză care  să contracareze eficient  dezvoltarea și expansiunea mușchilor. Atenție insa la aceste produse, pot păta aleile de piatră/marmură!
3.    Creste drenajul si scade umiditatea
Una dintre sarcinile foarte utile în prevenirea mușchilor este de a face solul  să dreneze rapid  excesul de apă și  să scape de umiditate. Scarificarea usoara a gazonului va ajuta solul sa dreneze mai bine apa.
4.    Foloseste regulat biostimulatori
O alta operatie pe care o recomandam este de  a sustine activ fotosinteza clorofilei gazonului, pentru a o stimula si pentru a contracara rarirea acestuia. Pentru aceasta este foarte util să efectuați unul sau două tratamente cu produse pe bază de alge brune cum ar fi Always, ce se poate utiliza impreuna cu GreenUp (ce contine si Fier).


Cum previi aparitia muschiului?

Muschiul apare in 90% din cazuri ca si consecinta a irigarii incorecte a gazonului. Asadar dupa cum am mentionat in toate articolele despre intretinerea gazonului, NU iriga zilnic, NU iriga noaptea! Pe timpul verii 2 irigari pe saptamana mai abundente sunt de ajuns, iar in afara verii o irigare pe saptamana este suficienta.
Fertilizarea corecta a gazonului este de asemenea importanta, incercati sa fertilizati gazonul cu ingrasamant solid la inceputul fiecarui anotimp.
Spor!

Pentru alte sfaturi, probleme frecvente, sau daca aveti intrebari cu privire la gazonul dvs. va asteptam in grupul de Facebook Totul Pentru Gazon:

Ingrasamant Gazon Dark Green ANTI MUSCHI -18%
Anti muschi
-10% in Aplicatie
89.90 lei 109.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Ingrasamant foliar GREEN UP -18%
Top Vanzari
-10% in Aplicatie
69.90 lei 84.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Pompa de stropit electrica, baterie 8Ah, pistol inox, 12l, jet ajustabil -18%
179.90 lei 219.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare