În ghidurile noastre recomandam folosirea ingrasamantului solid/granule la 4 fertilizări principale pe parcursul anului: sfârșitul iernii, sfârșitul primăverii, sfârșitul verii și sfârșitul toamnei. Dar există unele momente în timpul primăverii în care trebuie să intervină de două ori, in special in primaverile reci si lungi cum a fost cazul anul acesta, cand in majoritatea tării primăvara a venit la sfarsitul lui februarie, insă temperaturile au scazut ulterior.

Primavara prelungita

Primăvara, înțeleasă ca perioada în care gazonul are cea mai abundentă crestere, se întinde adesea cu multe săptămâni mai mult decât acoperirea normală a  îngrășămintelor de primavară (de obicei 2 luni).
Acest lucru se datorează faptului că gazonul începe să crească la sfârșitul lunii februarie și continuă să crească în mod constant până la  mijlocul lunii iunie .
Odată cu venirea verii, fertilizarea cu conținut ridicat de azot nu isi mai are sensul, lăsând loc fertilizării de vara, antistres cu Vigor+, PolyGreen sau Summer K.


Timpul de actiune

Termenul de actiune al îngrășămintelor variază foarte mult în funcție de compoziția acestora  și de  performanța  sistemului de eliberare pe care îl conțin. Să vedem câteva exemple:
-Ingrasaminte foliare (Always, GreenUp, Help) – actiune primavara timp de 3-4 saptamani
-Ingrasaminte solide pe baza de Zeolit (Action, Vigor) – actiune timp de 8-9 saptamani
-Ingrasaminte solide pe baza de Polyon (SprintN, PolyGreen, Superturf, Summer K) – actiune timp de  9-10 saptamani

A 2-a fertilizare

Pentru a înțelege când și dacă să se efectueze a doua fertilizare primavara, este suficient să se calculeze când  se va termina acțiunea îngrășământului de primăvară în funcție de data la care a fost efectuată prima fertilizare. Trebuie sa tineti cont de faptul ca trebuie să incercati să aveti “covorul” de gazon bine hrănit pană in primele  săptămani ale lunii iunie si apoi sa incepeti fertilizarea de vară antistres cu Vigor+  Summer K sau Poly Green.

Studiu de caz

In functie de perioada in care s-a fertilizat, dezvoltăm mai jos cele mai intalnite 3 cazuri dupa jumătatea primăverii (aprilie-mai):
[CAZUL 1] Ați fertilizat la începutul lunii martie cu un îngrășământ cu actiune 8-10 saptamani sau mai putin. Ce e de facut? Fertilizați acum cu un îngrășământ  cu eliberare programată precum Action, într-o doză de 30 de grame pe metru pătrat și amânați fertilizarea de vară cu Vigor, pentru luna iunie.
[CAZUL 2] V-ați semănat sau resemănat gazonul în martie folosind un (actiune aproximativ 4 săptămâni). Ce e de facut? Dupa cateva tunderi, fertilizați cu un îngrășământ cu eliberare lentă precum Action, PolyGreen sau SprintN și amânați fertilizarea de vară cu un îngrășământ cu conținut scăzut de azot dar bogat in potasiu (Vigor+) până la jumătatea lunii iunie.
[CAZUL 3] Nu ai fertilizat încă gazonul?! Ce e de facut? Trebuie imediat să fertilizați cu un ingrasamant solid bogat in azot, Action, PolyGreen sau SprintN, urmat in zilele viitoare de aplicarea unui ingrasamant foliar, Always+GreenUp.
Este evident că sunt mai multe cazuri posibile dar schema de soluționare este întotdeauna legata de momentul aplicării ingrasamantului solid si de timpul de actiune al acestuia.


Irigare si tundere

In majoritatea cazurilor nu este necesară irigarea gazonului pană după 25 aprilie, in special dacă au fost cantităti insemnate de precipitatii in luna aprilie. Ideal este să prelungim cat mai mult perioada in care NU irigam, fara a face insă gazonul să sufere datorită lipsei apei.
Tunderea in perioada aprilie-mai trebuie să se facă la 3-4 zile distantă in mod ideal, pentru că gazonul are o crestere accelerată iar tunderea gresita, la perioade mai lungi de timp, va cauza probleme gazonului.

Ingrasamant foliar ALWAYS -18%
Top Vanzari
69.90 lei 84.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Ingrasamant foliar GREEN UP -18%
Top Vanzari
69.90 lei 84.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Ingrasamant Gazon Primavara/Toamna Action 4kg -20%
Primavara
79.90 lei 99.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare

Ingrasamant pentru intretinere Sprint N 2kg -18%
Performance
69.90 lei 84.90 lei

transportLivrare in 1-2 zile lucratoare