Cum fertilizăm gazonul rulou recent montat?

Utilizarea de îngrășăminte solide la montajul gazonului rulou se face in MOD IDEAL prin încorporare în primii 4-5 cm de sol înainte de așezarea gazonului rulou. Ca si variante foarte bune mentionam SeedStart sau BioStart, iar doza este 3 kg /100 mp.

De asemenea, după montarea gazonului rulou se recomanda aplicarea de îngrășăminte lichide chiar în ziua montării, mai precis dupa irigarea făcută după montaj. De ce ingrasaminte foliare pentru gazon rulou? Pentru ca acestea se absorb prin frunză și efectul e mult mai rapid decât al îngrășămintelor solide. In plus, stresul relocarii gazonului afecteaza timp de cateva zile radacina, capacitatea acesteia de a asimila nutrientii din sol fiind partial afectata in primele zile dupa montaj.

Reluati tratamentul cu aceleași îngrășăminte lichide după 4-5 zile de la prima aplicare, urmând să distribuiți îngrășământ solid după aproximativ 12-14 zile de la montarea gazonului rulou, atunci el are rădăcina refăcută și poate absorbi nutrienții din sol.

Exemple de tratamente foliare pentru gazon rulou:

Varianta Basic: Aplicati in ziua montajului tratament foliar Always 100 ml + Help 200 ml + 10 L apă / 100 mp. Repetati acelasi tratament după 5-7 zile. Acțiunea biostimulatoare al Always împreună cu HELP ce contine macroelemente, vor ajuta gazonul să formeze rapid rădăcină, urmele marginilor ruloului vor dispărea rapid, gazonul își va uniformiza culoarea!

Varianta Profi:
 După montarea gazonului rulou, care de regulă are un strat de 1.5-2.5 de sol foarte argilos e bine să utilizați un surfactant care va despărți particulele de argilă, apa va ajunge mai ușor în profilul de sol.
1. In ziua montajului sau la scurt timp utilizam Water Plus 150 ml + Vigor Liquid 500 ml + 10 L apă /100 mp apoi irigați abundent.
2. După 2-3 zile aplicati Always + Help: Always 100 ml + Help 200 ml + 10 L apă / 100 mp.

Indiferent de varianta aleasa
, după 12-14 zile de la montaj distribuiți îngrășământ solid. Acesta va furniza nutrienți pentru dezvoltarea rădăcinii, îndesirea gazonului și uniformizarea culorii. De exemplu Action, SPRINT N, Super Turf, Slow GREEN.


Sfaturi utile la montarea gazonului rulou

Este foarte important ca in primele 7-10 zile de la montaj, sa udam zilnic de mai multe ori pe zi (in special in timpul verii), astfel incat gazonul sa fie "inundat", pentru a facilita inradacinarea. In special trebuie sa acordati atentie pe marginea rulourilor, acolo apar cel mai des problemele.

Prima tundere se va face dupa 10-15 zile, si vom tunde pe cea mai inalta treapta a masinii de tuns, de preferat peste 8cm, urmand ca treptat, prin tunderi repetate, sa coboram nivelul gazonului. Inaltimea ideala pentru uz rezidential este de 5-6cm.

Intretinerea pe termen lung a gazonului tip rulou

Dupa 2-3 saptamani de la montaj, putem spune ca gazonul “s-a fixat”, asadar ne vom comporta cu el ca si cu un gazon adult. Asta presupune irigare corecta, tundere corecta, fertilizare corespunzatoare si 2 scarificari pe an.
1. Irigarea gazonului rulou se va face o data sau de doua ori pe saptamana, abundent. Necesarul aproximativ de apa al gazonului este de 30L de apa/mp/saptamana vara, si 15-20L de apa/mp/saptamana primavara si toamna. Sub nicio forma nu se recomanda irigarea gazonului seara sau noaptea, ci numai dimineata sau pe parcusul zilei. Frunza nu trebuie sa ramana umeda dupa lasarea serii, altfel pe termen lung gazonul va suferi (frunze cu aspect galbui, boli fungice, etc).
2. Tunderea gazonului rulou - Ideal este sa tundem gazonul o data la 3-4 zile in perioadele de crestere abundenta (primavara si toamna) si ceva mai rar pe parcursul verii. Lungimea maxima care trebuie tunsa nu trebuie sa depaseasca 30% din lungimea firului de iarba. Exemplu: daca gazonul are inainte de tundere 8 cm, nu trebuie tuns mai jos de 5-6 cm.
3. Fertilizarea gazonului rulou:

a) Fertilizari cu ingrasamant solid:

Pentru ca gazonul rezultat in urma tunderii nu ramane pe sol pentru a se continua ciclul natural al plantelor, este nevoie sa intervenim cu ingrasamant solid, respectiv 4 aplicari pe an. Va readucem aminte sa folositi doar ingrasamant profesional pentru gazon, cu eliberare lenta. In felul acesta eliminati riscul de a arde gazonul dar si actiunea ingrasamantului va fi liniara timp de 2-3 luni:
-Primavara: Action, Sprint N, SuperTurf, Dark Green, Slow Green
-La inceputul verii: Vigor+, Summer K
-La inceputul toamnei: Action, Dark Green, Slow Green, SuperTurf
-La sfarsit de toamna: Vigor Plus
De asemenea exista si variante All SeasonPoly Green 25kg este un ingrasamant cu randament foarte bun in toate cele 4 anotimpuri.

Recomandam sa faceti o ușoară irigare după distribuirea îngrășământului solid pentru a activa dizolvarea acestuia. Dacă este posibil, utilizați întotdeauna un dispozitiv tip distribuitor pentru ingrasamant, pentru a distribui îngrășământul cât mai uniform posibil (vezi produs).
De asemenea nu uitati sa impartiti cantitatea necesara in 2 jumatati si sa aplicati prima parte pe orizontala, si cea de-a 2-a parte pe verticala.

b) Fertilizarea foliara

Sunt îngrășăminte lichide, ușor de utilizat, care se distribuie pe frunzele ierbii dimineața sau seara cu o simplă pompă de pulverizare. Efectul lor este rapid și ofera nutriție până la 4-5 săptămâni. Gazonul va reactiona foarte bine la 7-8 aplicari de ingrasamant foliar pe an, in intervalul martie – noiembrie.


4. Scarificare gazonului - Gazonul va respira mult mai bine dupa operatiunea de scarificare. Ideal ar fi realizarea a minim 2 scarificari pe an, in aprilie, si in septembrie.  Acum nu iti ramane decat sa aplici ce ai citit in cele 5 minute, astfel incat sa te bucuri 365 de zile de un gazon VERDESpor la treaba!

Pentru alte sfaturi, probleme frecvente, sau daca aveti intrebari cu privire la gazonul dvs. va asteptam in grupul de Facebook Totul Pentru Gazon: